Child Care Thailand

Ring oss: +47 95211268

Fra bloggen

Container-frakten – Om transporten og Kuehne-Nagel/Blue Anchor

Her vil vi fortelle om problemene vi har hatt med Kuehne-Nagel og rederiet Blue Anchor

Arbeidet med å frakte en container startet allerede i 2015. Da gikk vi inn i samtaler med barnehjemmene i Thailand for å finne ut hva de ønsket av klær, samt hva de kan lagre for fremtiden.
For å dermed kunne sikre at klærne ikke ble solgt, ble det utformet en avtale mellom Child Care Thailand Geilo (CCT) og barnehjemmene. Dette dokumentet måtte de skrive under på for å kunne motta hjelp fra oss. Alle barnehjemmene skrev under på dette, utenom ett. Dette medførte at vi dermed måtte trekke oss ut fra dette barnehjemmet, ettersom de fortalte at de fikk inn så mye klær at de var nødt til å selge, for så og få inn mer penger til driften.
Yanni har alltid lovet de som donerer klær, at de ikke vil bli solgt. Det skal gis til mennesker som virkelig trenger det og de er det virkelig nok av.
Men tilbake til saken. Gjennom disse samtalene sonderte vi også muligheten for å få hjelp i forbindelse med sjøfrakt. Vi hadde ingen erfaring med dette, så litt hjelp i Thailand hadde vært fint. Chaiyapruk Barnehjem i Thailand fortalte at de antagelig kunne hjelpe. De visste ikke hvordan nøyaktig, men ba oss ta kontakt når det nærmet seg.
Vel hjemme i Norge (Januar 2016), begynte arbeidet med logistikk. Dette skulle jo faktisk fra Geilo til Bangkok. I tillegg til at det skulle pakkes ned, måtte innholdet i hver eske spesifiseres med en innholdsdeklarasjon og vekt. Takket være vårt fantastiske styre, ble dette gjort på rekordtid. Yanni kunne gledelig sørge for både kaffe og snacks under pakkingen. Det sosiale er også viktig under dugnad. Alt ble pakket på rekordtid og vi fikk talt opp alt. Det dreide seg derfor om tett opp til 1000 kg med klær.
Etter litt undersøkelser kom vi fram til ett selskap i Norge som kunne sørge for denne transporten. Kuehne-Nagel her i Norge jobber da som agent for diverse fraktselskaper. Vi fikk god hjelp til utfyllelse av skjemaer, slik at alt ble ført korrekt. Vi trodde derfor dette skulle gå perfekt, noe det dessverre ikke gjorde.
Vi ga Kuehne-Nagel beskjed om at lasten måtte ankomme mellom den 29. April og 10.Mai. Dette fordi vi i perioden hadde planlagt ferie i Thailand og gjerne ville ta imot alt selv. For at den skulle ankomme rundt 1.Mai, ga derfor representanten for Kuehne-Nagel beskjed om at det måtte leveres dem 8.Mars. Som sagt så gjort, Yanni og jeg sørget for at alt ble levert på Bring sin havneplass i Oslo i god tid før fristen gikk ut. Og Kuehne bekreftet også at seilingsdato ble gjennomført som planlagt, slik at antatt ankomst for containeren var 1. Mai.
So far so good. Chaiyapruk Barnehjem hadde siden vi besøkte dem sørget for å sette oss i kontakt med en lokal agent som ville sørge for papirarbeidet uten å ta betalt. Denne kvinnen som vi kaller Naruemon har vært en fantastisk hjelp for oss. Hun har sørget for at alle papirer er korrekte og holdt oss oppdatert når Kuehne ikke har. Mer om hun senere.

Mens vi sitter her Norge ser vi skipet komme nærmere og nærmere Asia. Vi kan følge skipet som vi har fått beskjed om at skal ha med seg lasten helt til Laem Chabang i Thailand. Men da vi ser at skipet ser ut til å bli forsinket sender vi en epost til Kuehne. Den 2. Mai får vi bekreftet at det er forsinkelser i Indonesia, men at de vil holde oss oppdatert. Estimert ankomsttid var da 1. Mai. Den var 3 dager forsinket til Indonesia, samt at havnen ikke hadde nok kraner til å laste av tidsnok (Vil jo anta dette var noe de var klar over).
Etter å ha sendt en «bekymringsmelding» om hva som skjer, får vi følgende svar fra Kuehne:

« Har fulgt opp denne saken og har hatt en dialog med transhipment i Port Kelang og forsøkt hva vi kan for å påskynde denne , men det viser seg at det er en del problemer med forsinkelser på feedere der nede også. Det raskeste og beste vi har klart å få til og fått bekreftet er :
VESSEL NAME : NINOS V.1050S (LCH)
ETD Port Kelang : 07/05
ETA Laem Chabang : 12/5
Beklager igjen.»

Dermed var lasten 12 dager forsinket i henhold til estimert tid. Men nå hadde vi vertfall fått en tid. Men da vi sender en ny epost 12. Mai (Estimert ankomsttid) får vi en mail som ikke er så tydelig. Men sett i etterkant viser det seg at containeren ikke er blitt lastet på ett skip engang:

«KN i Thailand er hele tiden i kontakt med XXX (Vår kontaktpersons kontaktinfo fjernet) og oppdatere vedkommende mht. ankomstdato. Det virker som om det er store problemer i siste transhipment havna der de har begrenset kapasitet og hvor containerne dessverre har hopet seg opp. Jeg kontaktet rederiets agentur i Norge fra min side også for å få vite mere.
Men mottaker blir altså forløpende oppdatert av import avdelingen til KN, det kan du være trygg på.»

Tiden går uten at vi får noen informasjon. Men 18. Mai får vi en ny epost fra Kuehne:

«Da fikk vi bekreftelse på at containeren er lastet på «Osaka Tower» og på vei til Laem Chabang, se under.
(forkortelser: MYPKG = Port Kelang, THLCH = Laem Chabang)
QUOTE
As per initial plan, containers were supposed to be loaded on MCC Ha Long 1614 eta MYPKG 3rd May, however in view of the delays, feeder operator has revised their schedule and this vessel OMIT THLCH.
The replacement vessel given is Tove Maersk 1612 eta MYPKG 14th May which unfortunately further delayed and the current eta read as 21st May.
In view of our containers has been discharged since end April and we never expected the vessel to further delay since replacement vessel has been deployed, we have now changed the bookings to load on OSAKA TOWER V.059E – Eta Pkg 16/05 | Eta Lch 20/05.
UNQUOTE»

Merk: Med estimert ankomst 20/5, så vil vi ikke få det ut før 22/5 pga avlasting og fortolling.
Både Yanni og jeg er rimelig fortvilet. I nesten 3 uker har vi nå ventet på containeren uten å kunne gjøre så mye. Takket være Thai Airways og Qatar Airways har vi kunnet ta med ekstra bagasje, slik at vi fikk med oss mere klær, sko og leker. Dette var flaks, slik at vi fikk gjort noe effektivt mens vi ventet. Turen til Hua-Hin Barnehjem kan du lese om her.
Den 23. Mai fikk vi endelig bekreftet at containeren var lastet av og visstnok var tilgjengelig for oss. Miss Naruemon satt fortvilet og ventet utover arbeidstid på papirene fra Kuehne for å fortelle containeren. Hun forklarte hastverket siden vi ville få den ut før tollkontoret stengte kl. 1700. Dessverre brukte Kuehne så lang tid, at tollkontoret stengte og vi måtte vente enda en dag.

Den 24. Mai er dagen vi kan kalle en gledens dag. Miss Naruemon fikk endelig papirene. Fortollingen ble gjort unna på ca. 30 min. I tillegg sørget hun for at, gjennom gode overtalelsesevner, at lastebilsjåføren kjørte 1 time for å levere eskene på vårt lager hos Birger og Arnstein på Bang Sarey Nordic Resort.
Som dere ser, så ble det da levert 22 dager ETTER beregnet ankomsttid.
Resultatene av dette er at Yanni måtte kjøpe ny billett, slik at vi fikk delt ut det meste. Han var innom 3 barnehjem til, som vi signerte avtale med. De kan du lese om på våre nettsider.

I ettertid har vi gjort forsøk på å få kompensasjon hos Kuehne-Nagel eller Blue Anchor. Kuehne-Nagel som ansvarlig agent og Blue Anchor som befrakter. Dessverre uten resultat.
De ser ingen grunn til å gi noen form for kompensasjon. De føler ikke noe skyld i dette, enda ordrebekreftesen viser at mellom 28. April og 16. Mai så sto containeren i Indonesia. Det vil si at den ikke ble lastet på noe skip imellomtiden. Den ble avlastet 28. April, før den ble lastet på nytt skip 16. Mai. Informasjonen vi derfor fikk angående skipet NINOS var derfor heller ikke korrekt.
Dessverre er de ikke til å rikke. Vi som liten organisasjon har ikke midler til å forfølge dette hverken hos rettsvesen eller forliksråd, så det ser dessverre ut til å bli en lærepenge for oss.
Vi kommer selvfølgelig ikke til å bruke Kuehne-Nagel igjen. Og fraråder alle andre å bruke dem også.
Når de er sagt, må vi si at forsendelsen har gjort mange mennesker lykkelige. Både barn, utviklingshemmede, hiv-syke og fattige har nå tatt i bruk alle deres «nye» klær. Det er spesielt når mennesker smiler fra øre til øre bare for en t-skjorte.
Så selv om firmaet Kuehne sørger for at vi fikk en vond smak i munnen av selskapets mangel på evne til å ta ansvar, så sørget menneskene i Thailand for at den siste uken ble uforglemmelig. Merk: Etter sommerferien kommer vi med mer info på vår FB side, når vi starter vi igjen innsamling til disse 5 barnehjemmene, men nå blir det konkretisert hva de ulike har behov for. Samtidig vil vi jobbe med å finne ett annet transportselskap, og neste målsetning er å få sendt av sted en 40 fots container altså dobbelt så stor som sist.

Vi vil benytte muligheten til å takke følgende:

– Miss Naruemon i Bangkok/ Thailand for fantastisk hjelp til nå, og i fremtiden
Bang Saray Nordic Resort for lagringsplass
– Chaiyapruk Orphanage for god hjelp, og for å satt oss i kontakt med Miss Naruemon
Sandy Spring Hotel for hygieneprodukter til barnehjem
– Tuk (Vår lokale sjåfør som stilte opp 24/7), og ble med Yanni til de 3 nye hjemmene både som sjåfør og språktolk.
Thai Airways som lot Yanni ta med seg 30 kg ekstra.
Qatar Airways som lot Kim ta med 15 kg ekstra, og i tillegg ga han standby på businessclass.
– Tum (Lokal reisebyråagent) som kjøpte inn masse leker til barna
– Styret i Child Care Thailand Geilo
– Vulkan Frisør v/Thorunn. Uten deg/dere hadde ikke dette fungert.
– Teigen Transport på geilo som låner ut stor varebil når vi trenger det
– Alle givere i hele Norge og spesielt Geilo. Vi har ikke ord og blir rørt av engasjementet.
Så der har dere historien om hvorfor det tok så lang tid. Alt i dette brevet er basert på epost-kommunikasjon slik at vi har dokumentasjon på alt. Dette er for å vise at det er agenten og fraktselskapet som har skylden, ikke oss. Når Miss Naruemon først fikk containeren, gikk alt som smurt.
Og med det ønsker jeg dere en god uke.

Hilsen

Kim Karlsen
Organisator
Child Care Thailand Geilo

 

Legg igjen en kommentar